druhy a působení

18.07.2012 08:22

Některé druhy a jejich energetické působení:

Křišťál průsvitný, bezbarvý krystal křemene.
Použití: univerzální harmonizační kámen, léčivé účinky téměř na všechny nemoce, podporuje trpělivost, moudrost, jasnost mysli, nabíjí, odstraňuje negativní emoce, chrání auru, odstraňuje energetické bloky. Je kamenem ochrany a léčení těla i duše, působí stejně na všechny čakry. Křišťál nabíjíme na přímém slunci.

Onyx černá odrůda achátu.
Použití: zvyšuje sebedůvěru a sebekontrolu, léčí stará traumata ovlivňující současný život, snižuje strach a obavy, mírní deprese, ochraňuje před negativitou a v konfliktech, odvádí z těla negativní energii, léčí kosti, krev, imunitu. Dlouhodobé nošení kámen vysiluje, nabíjet co nejvíce a nejdéle. Onyx nabíjíme co nejvíce a nejdéle na přímém slunci.

Ametyst fialová odrůda křemene.
Použití: podporuje logické myšlení, má uklidňující a protizánětlivé účinky, pomáhá při nespavosti a migrénách, odstraňování zlozvyků (kouření, špatná životospráva), podporuje imunitní systém. Je kamenem mystiky, meditace, vnitřní očisty a šestého smyslu. Na přímém slunci barva bledne, nabíjíme proto na denní světle bez přímého slunečního svitu nebo na křiťálu.

Malachit neprůhledný, zelené odstíny, až do černa, uhličitan mědi.
Použití: silný ochranný kámen, uklidňující, zvyšuje koncentraci a intuici, pomáhá při partnerských neshodách a problémech, podporuje detoxikaci a harmonizaci, neutralizuje negativní energie a elektrosmog, Dobře působí při sjednávání obchodů, v práci managerů, poradců, prodavačů a podnikatelů. Léčivý kámen pro 3.a 4.čakru (srdce). Nejlépe nabíjet s křišťálem na denním světle či za úpňku. Malachit na slunci bledne a nesnáší styk se solí, je to měkký minerál.

Lapis lazuli směs minerálů lazurit, kalcit a pyrit, bývá součástí mramoru, modrý.
Použití: kámen čelní čakry, intuice a vnitřního vidění, ochranný kámen hlavně pro děti, vhodný při meditaci, působí proti depresi, nespavosti a stresu, proti stesku, podporuje soucit a vnímavost, pocit jistoty a bezpečí, harmonii v mezilidských vztazích. Odstraňuje potíže s komunikací, učí naslouchání druhým. Podporuje kreativitu, zesiluje myšlenky a vnáší do nich jasný pohled. Potlačuje migrénové bolesti hlavy, pomáhá při detoxikaci. Posiluje imunitní systém, pomáhá při respiračních onemocněních, působí na štítnou žlázu a hlasivky, posiluje zrak, čistí krev, účinný při nespavosti. Nesnáší přímý sluneční svit, nabíjíme proto na denní světle bez přímého slunečního svitu nebo na křišťálu.

Jaspis -silikát, je to běžný kámen v různých barvách

Použití: energie se různí podle barev (červený, zelený, hnědý, žlutý…) Přináší klid, oporu a pomoc ve stresu, sjednocuje všechny aspekty života, je ochranným kamenem před fyzickými i duševními riziky, pohlcuje negativní energie, dodává odvahu k naplnění všech záměrů, pomáhá při řešení konfliktů, zvyšuje organizační schopnosti, podporuje rychlé uvažování a představivost, potlačuje nebezpečné touhy a rozmary, přivolává štěstí.  Nabíjíme na přímém slunci.

Fluorit průhledný až průsvitný různobarevný halogenid.
Použití: vhodný k posílení účinků jiných kamenů. Je obdařen silnou ochrannou mocí, zejména na duševní úrovni, posiluje naše myšlenky a vědomou mysl, zmírňuje a potlačuje silné emoce, zastavuje psychickou manipulaci, uvádí do souladu citovou, tělesnou i duševní rovinu osobnosti, jemně otevírá podvědomí a nechává na povrch vyplynout potlačované pocity. Čistí energii, odstraňuje a přeorganizuje v těle vše, co není v naprostém pořádku, likviduje viry, léčí všechny druhy infekce včetně rýmy a nachlazení. Účinně funguje proti škodlivému vlivu elektrosmogu (televize, mobily…).

Měsíční kámen mléčně zabarvený kalcit.
Použití: doporučovaný pro ženy a děti, kámen měsíční energie a intuice, v tělesné rovině podporuje čištění mízního systému a u žen hormonální vyváženost (PMS, klimaktérium). Energie kamene sílí s přibýváním Měsíce. Nejvíce energeticky působí v kontaktu s tělem a dále se jeho energie rozvádí pomocí energetických drah do celého těla tam, kde je to potřeba. Energie kamene pomáhá řešit problémy jak fyzické tak duševní. Malým dětem umístíme tento kámen pod polštář pro klidnější spánek. To stejné platí pro hyperaktivní děti, osoby náměsíčné, špatně usínající nebo na zklidnění. Energie Jin (ženská) je pro ženy posílením organismu a imunity. Kámen je uklidňující a zbavující stresu, vztahují se k lásce, moudrosti, soucitu, spánku, snům, přátelství, duchovnímu růstu, plodnosti, spiritualitě  a mystice. Podporují ženskou sexualitu a vitalitu. Nabíjíme především při  úplňku a při dorůstání měsíčního kotouče.

Citrín průsvitně žlutá až žlutohnědá odrůda křemene.
Použití: kámen solární čakry, podporuje sebejistotu, pohodu, teplo a živost, jistotu a naději, obnovuje sílu a energii, léčí únavový syndrom, je kamenem štěstí, hojnosti a prosperity, zbavuje nočního strachu a předchází nočním můrám, zvyšuje tvůrčí schopnosti, přináší majiteli teplo a energii, zesiluje intuici, rozptyluje negativní energie, dodává pozitivní myšlení, povzbuzuje trávení, slezinu a slinivku břišní, léčí infekce ledvin a moč. cest, oční problémy, podporuje krevní oběh, udržuje v rovnováze činnost štítné žlázy, posiluje nervy, pomáhá při menstruaci.

Karneol žlutooranžová až červená odrůda chalcedonu.
Použití: silný ochranný kámen, podporuje odvahu a aktivitu, přírodní „kofein“ , podporuje vitalitu a tvůrčí schopnosti, pomáhá při nedostatku motivace, tlumí hněv, zlobu, vztek, dodává sebedůvěru, tlumí lenost, dodává chuť do života, používá se jako psychická podpora při léčbě těžkých nemocí. Léčí žíly a jejich onemocnění, čistí krev a staví krvácení, vhodný jako doplňující antiseptikum přiložením na bodnutí hmyzem, léčí impotenci a sexuální problémy, léčí části pohlavního ústrojí, používá se jako prevence proti předmenstruačnímu syndromu, odvodňuje, pomáhá při léčbě revma, problémech kyčlí a cukrovky. Kámen pro 2.čakru. Je třeba jej dlouze nabíjet na přímém slunci.

Růženín růžová odrůda křemene.
Použití: je symbolem lásky, krásy a uzdravováni. Učí nás trpělivosti při řešení problémů, sebelásce  a  odpouštění. Odbourává strach, zlost, nelibost, pocit viny. Pomáhá přijímat nezbytnost změn. Dodává životní energii. Léčí choroby ledvin, srdce, jater, plic a genitálií a nervový systém. Léčí infekce močové trubice. Je velmi vhodný pro děti. Odstraňuje apatii, uklidňuje a posiluje srdeční činnost. Pomáhá při dlouhodobých nemocích, psychosomatických poruchách a střevních chorobách. Je univerzální, použitelný na vše. Nesnáší přímý sluneční svit, nabíjíme proto na denní světle bez přímého slunečního svitu nebo na křišťálu.

Granát průsvitný krvavě až temně rudý.
Použití: kámen základní kořenové čakry, podporuje životní vitalitu a radost ze života, kámen základní sexuální potence, podporuje nadšení, vytrvalost, představivost, vůli a sebedůvěru, zmírňuje deprese. Napomáhá k regeneraci organismu a DNA, podporuje tvorbu červených krvinek, reguluje krevní tlak a oběh, posiluje srdce, léčí revma, kloubní a svalové problémy, záněty, posiluje játra a ledviny. Upravuje příčiny hormonálních a sexuálních poruch, působí jako stimulant a pomáhá léčit impotenci způsobenou psychickými problémy. Nabíjíme na přímém slunci co nejdéle.